mandag 23. juli 2012

-Ingen oppskrift på riktig sorg

TRAVEL DAG: Christin Bjelland, Nestleder i Støttegruppen for 22.juli har en travel dag. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
UTVIKA (Dagbladet): I løpet av det året som er gått siden 22. juli 2011 har Støtteforeningens medlemmer stått sammen og jobbet for at pårørende og overlevende skal klare å takle hverdagen. En periode med mange utfordringer.

- Dette har vært en periode med stadig nye topper. Dagen i dag er en ny slik topp. Men det kommer flere, som 24. Augusetda dommer faller, når 22. Julikommisjonen legger fram sin rapport og ikke minst i forbindelse med erstatningssakene, forteller Christin Bjelland.

Sorgen

En av de sentrale oppgavene til støttegruppen det siste året har vært å hjelpe til og samle folk der det har vært grunnlag for å samles. Men en ting har ingen hatt fasiten på.

- Vi har ingen oppskrift på riktig sorg. Den er individuell. Det ser vi også inn i den enkelte familie, forklarer Bjelland.

Hun sier videre at framfor å lage en felles mal har gruppens medlemmer heller forsøkt å utnytte positivt for å gi hverandre styrke til å klare hverdagen.

Styrket ut

Christin Bjellands sønn, Vebjørn Bjelland Berg (16), er av dem som overlevde terroren på Utøya.

- Hvordan har han taklet året som har gått?

- Min sønn har kommet styrket ut av opplevelsen. Hans politiske engasjement gløder. Dette har han ønsket for å vise at Breivik ikke vant. Men mange voksne har problemer med å forstå at ungdommene går videre etter slike opplevelser, forteller Christin Bjelland.  

Dagen hennes i dag blir å fylle leder Trond Blattmanns rolle, da han er på Utøya som far og pårørende. Han mistet sin sønn på utøya i fjor

Hentet fra: dagbladet.no
Karl Kristian Havik